Sportul te educă. Alergarea îți redă timpul personal.

Nedișan Vlad pentru Semimaratonul Zalău TenarisSilcotub 2018

Unul din inițiatorii grupului de alergare Zalău Runners, Vlad Nedișan (33 ani), de profesie inginer instalații electrice, este un exemplu viu de sportiv amator ce aleargă din pasiune. Cu modestia carcateristică, Vlad ne descrie parcursul său personal care azi include deja probe dificile de maraton urban și montan (din care mai notabile sunt Wizz Air Cluj-Napoca Marathon, Maratonul Internațional București, Primavera Trail Race, Maratonul Roșia Montana), precum și câteva curse de sky race (Retezat Sky Race, 2×2 Sky Race, Rodnei Sky Race). Fiind și unul din participanții de anul trecut de la Semimaratonul Zalău TenarisSilcotub, Vlad a acceptat invitația noastră de a fi unul din ambasadorii acestei ediții.

Un practicant recent al alergării, Vlad a evoluat rapid de la alergare pe asfalt la alergare montană. 2018 este anul în care Vlad declară că este deja setat pe munte și bate potecile Meseșului pentru antrenament. Prin inițiativa grupului local de alergare Zalău Runners, Vlad Nedișan inspiră amatorii la practicarea sportului în aer liber și la conturarea Zalăului ca o destinație de alergare.

Ceea ce ne fascinează la alergători precum Vlad Nedișan este pasiunea pură pentru alergare și sport. “Nu e un lucru anume care sămă motiveze; pur și simplu este o stare de bine pe care o ai după fiecare alergare. Au fost momente, când îmi venea să fac cu totul altceva decât să alerg, până când mă încălțam, și făceam primii pași. După aceea mă trezeam de multe ori că sunt la km buni de punctul de unde am pornit. (…) Am alergat de fiecare dată când am simțit că vreau să am timpul meu, și mi-a făcut plăcere!”

Pe lângă arderea caloriilor consumate, alergarea este o evadare din “jungla de beton” declară Vlad Nedișan plin de energie și entuziasm. La care adaugă: “Evident că toate acestea (n.a. alergarea în aer liber, inclusiv la munte), aduc și sănătate organismului; practicarea unui sport te și educă, te face mai calculat, chiar o persoană mai bună aș putea spune. Participarea la anumite evenimente, te face să socializezi mai mult cu lumea din jur, iar beneficiile continuă la nesfârșit.”

Semimaratonul Zalău TenarisSilcotub este important pentru comunitatea locală deoarece are “rolul de a explora și mediatiza micul orășel.” – declară Vlad Nedișan și explică: “Avem multe locuri frumoase, despre care nu se știe nimic. Prin prisma sportului, avem șansa să le “prezentăm” lumii . Iar acum ca acest “microb” numit alergare, face tot mai multe victime, e păcat să nu profitam si noi de acest lucru, și să nu punem zona noastră pe harta României. (…) Prima ediție, a atras multe păreri pozitive. Participând la mai multe concursuri, de îndată ce află lumea că sunt din Zalău (o completare: Ne-am făcut un mic grup alături de câțiva pasionați de alergare, intitulat “Zalău Runners” și evident, ne-am creat tricouri personalizate , pentru a ne distinge), alergătorii mă întreabă: <˂ Când e evenimentul la voi? Vrem să venim și noi, dacă tu ai venit să alergi în zona noastră! >>”

Dezvoltarea comunității locale de alergători din Zalău este o acțiune complexă în opinia lui Vlad. Deși face parte din inițiatorii mișcării sportive Zalău Runners, Vlad a concluzionat că programul diferit al sportivilor amatori, precum și motivațiile diferite fac dificile organizarea alergărilor de grup pentru cineva care nu este dedicat exclusiv pentru această sarcină. Organizarea în sine ia mai mult timp decât alergarea propriu-zisă. Apelul său către zalăuani este de a se mobiliza mai bine în acest sens, astfel se poate crea o dinamică locală pozitivă.

Un mesaj pentru cei ce doresc să înceapă să alerge și să participe la competiții precum Semimaratonul Zalău TenarisSilcotub:

“Recomandarea mea, este să facă mișcare, oricât, oriunde.” – declară Vlad zâmbind. “The human body is amazing, este unul din hashtag-urile pe care îl folosesc mult la postări. Nu trebuie să facem mișcare doar ca să slăbim, deoarece când o faci din obligație nu îți mai aduce plăcere. (…) Nici eu nu m-am nascut alergând de mic, dar asta nu m-a demoralizat, ba chiar dimpotrivă, m-a încurajat să pot alerga alături de unii mai buni ca mine în concursuri. Evident nu te poți compara cu cei care fac performanță, dar pentru un amator, și pentru ideea de a face mișcare, conteaza mult voința și să poți ieși din rutină.”

———————-

Mulțumim frumos Vlad Nedișan pentru exemplul tău, pentru motivație și acțiunile tale concrete. Ne mândrim să te avem în comunitatea de alergători. Ne vedem cu toții la startul semimaratonului Zalău TenarisSilcotub pe 29 septembrie!

#semimaratonZalău #TenarisSilcotub #alergareZalău #RunnersClub #ZiuaAlergarii #ZiuaSportului