Alergarea îți creează pur și simplu, o “stare de bine”

Fazakas Nicolae pentru Semimaratonul Zalău TenarisSilcotub 2018

Un susținător al sportului în general, dar și alergător pe distanțe lungi, Fazakas Nicolae, viceprimar al municipiului Zalău este și de această dată alături de noi la Semimaratonul Zalău TenarisSilcotub 2018. Fapt pe cât de rar la noi în țară, pe atât de îmbucurător, deoarece edilii sportivi atrag atenția asupra importanței unui mod de viață sănătos în comunitatea din care fac parte. La cei 41 de ani, Fazakas Nicolae, zis “Miki” printre alergători și prieteni, a alergat unele din cele mai frumoase curse din Europa: Maratonul, cursa de 30 km si semimaratonul Budapesta, Maratonul din Viena, Maratonul Cluj-Napoca. La acestea se adauga bineînțelesSemimaratonul Zalău TenarisSilcotub 2017.

Având o fire dinamică, Fazakas Nicolae a răspuns provocării unui prieten și a început să alerge în aprilie 2010, având ca obiectiv alergarea unui maraton în toamna aceluiași an. “Ceea ce s-a și întâmplat. În septembrie semimaraton, în octombrie maraton.” – declară Nicolae zâmbind. Acum face încet tranziția spre alergare montană (trail running).

Sportul ca stil de viață. Alergarea, o stare de bine.

Adeseori publicul se întreabă de unde vine motivația de a alerga aceste distanțe lungi. Nicolae privește lucrurile cu sinceritatea alergătorului: “Cei ce aleargă simt acea stare de bine pe care ți-o oferă alergarea! Desigur, la început e mai greu; dar cu trecerea timpului, odată ce apare și ușurinta de a alerga, totul devine mai ușor.” În alte cuvinte, trebuie să încerci să alergi primii tăi kilometri pentru a putea înțelege plăcerea de a alerga. La aceasta, Fazakas Nicolae aduce completări: “Avem o comunitate de alergători în Zalău, comunitate care este în creștere, iar acest lucru este un factor motivațional. Bineînțeles că te motivează oarecum și rezultatele; perseverența te ajută să crești distanțele de alergare, să îți îmbunătățești timpii pe diferitele distanțe. Dar pe de altă parte, uiți de problemele ce se acumulează in timpul unei zile, te resetează oarecum, și te ajută în rezolvarea mai eficientă a acestora.”

Pentru viceprimarul municipiului Zalău, sportul face parte din viața sa. “Totdeauna mi-a plăcut sportul.În special fotbalul. Dar de opt ani, m-am reprofilat spre alergare. Încerc să alerg săptămânal de mai multe ori, însă adeseori reușesc doar o alergare pe săptămână. Totuși, în această vară am avut și săptămâni cu 4 alergări! Alergarea îți dă acel sentiment de bine, cunoscut de alergători și poate neînțeles de cei ce nu aleargă. …” Alergătorii se confruntă zilnic cu această neînțelegere din partea celor din jur: cum de alergi singur? cum poți alerga atâția kilometri? – Și alte întrebări similare. Important este să ne regăsim pe noi înșine și să înțelegem că acea “stare de bine” este reală și sănătoasă.

Comunitatea de alergători din Zalău este în creștere

Un aspect pozitiv este și cel al comunității semnalate de Fazakas Nicolae anterior. Semimaratonul Zalău TenarisSilcotub este un eveniment sportive ce ia amploare și este important pentru formarea comunității locale de alergători. “Consider important ca fiecare comunitate locală (la nivel de oraș) sa aibă cât mai multe evenimente sportive în care să fie implicați cât mai mulți cetățeni, indiferent de vârsta. Mă bucur că avem câteva companii care se implică în organizarea acestora (TenarisSilcotub, Michelin, mai nou Boglar Champ). Aceste evenimente sunt benefice in primul rând pentru membrii comunității locale, care pot fi parte a acestui eveniment în mod direct, participând la diferitele curse, pe de altă parte așteptăm prezența și altor alergători din județele învecinate. Sperăm că va fi o implicare activă și din partea școlilor, din partea profesorilor de sport, știut fiind faptul că cursa populară, respectiv cea pentru copii va fi gratuită.” – declară cu entuziasm Fazakas Nicolae.

În opinia sa, acest gen de evenimente motivează comunitatea locală, mai ales că este mult mai ușor să te apuci de sport alături de prieteni. Intervine motivarea reciprocă, precum li camaraderia.

Fazakas Nicolae mai subliniază și oportunitatea utilizării tehnologiei și a logisticii sportive locale: “Aplicațiile care se pot desc[rca pe orice smartphone pot, de asemnea, motiva persoana săalerge. […] Zeci de alergători sunt prezenți zilnic pe Stadionul municipal. Cine dorește săse apuce de alergat, acolo este locul ideal.”

Pentru viitorii alergători din Zalău, Fazakas Nicolae le recomandă:

“Să alerge la început pe distante mai scurte, săcrească distanța gradual pentru a nu se accidenta, sau a avea dureri la articulații. Să se alăture altor alergători, mai ales că sunt tot mai mulți in Zalau.”

——–

Mulțumim frumos Fazakas Nicolae –„ Miki pentru inspirație, pentru motivație și recomandări. Ne mândrim să avem asemnea exemple vii în comunitate. Ne vedem cu toții la startul semimaratonului Zalău Tenaris Silcotub pe 29 septembrie!

#semimaratonZalău #TenarisSilcotub #ZiuaAlergării #ZiuaSportului #RunnersClub