Alergarea este bucuria de a mă simți mereu în “zbor”

În 2018 ne bucurăm să o avem alături de noi la Semimaratonul Zalău TenarisSilcotub pe Paula Todoran, multiplă campioană națională și balcanică la probele de cros, 10000 m, semimaraton și maraton. La cei 33 de ani, atlet și profesor de educație fizică și sport la Clubul Sportiv Școlar, Zalău (CSS Zalău), Paula are un palmares sportiv de admirat ce include participări la Campionatele Europene, Campionatele Balcanice, Campionatele Mondiale și la Jocurile Olimpice din 2016!

Deoarece Paula Todoran este o inspirație atât pentru elevii săi cât și pentru colegii și prietenii din sport, am invitat-o să ne împărtășească puțin din ceea ce o motivează să practice alergarea la acest nivel. Fie că ne pregătim pentru semimaraton, pentru cros sau proba de familie, este important să ascultăm câteva din secretele celor care sunt un exemplu viu în comunitate.

Alergarea și sportul fac deja parte din cotidian

“Am început să alerg organizat și dirijat de acum 21 de ani. În acest “răstimp”am alergat cros, obstacole, alergare montană, 3000 m, 5000 m, 10000 m, … iar de aproximativ 10 ani, alerg semimaratoane și maratoane, pe plan intern și extern.” – ne povestește Paula cu farmecul caracteristic. Apoi continuă: “Aș spune că principalul lucru care mă motivează este dorința de autodepășire, și -… de ce nu (?) – cea de împlinire! […] Acestora, li se alătură bucuria de a face mișcare, dorința de afirmare și confirmare a talentului și muncii susținute din acești mulți ani, de păstrare a încrederii în mine însumi!”

Pentru cei care încă nu știu de ce aleargă sau doar visează să alerge într-o zi, Paula Todoran vine cu o explicație simplă și autentică: “Alergarea, în viața mea, este o constantă a fiecărei zile, este bucuria de a mă simți mereu în “zbor”, o obișnuință “sănătoasă” la care nu cred că voi renunța vreodată, … o activitate care mi-a adus și îmi va mai aduce, încă, multe bucurii.”

Despre importanța Semimaratonului Zalău TenarisSilcotub în comunitatea locală

Aflat la a doua ediție, semimaratonul este un eveniment care ia amploare. În opinia campioanei, acesta este important “pentru că adresându-se sănătății prin alergare, reușește să scoată multă lume în stradă la mișcare. […]

Dar nu numai! Paula Todoran completează cu entuziasm:“ Este important pentru că stimulează energii și ambiții nebănuite, pentru că părinții și copii lor au ocazia de a alerga umăr la umăr, pentru că este o “rază de lumină” în viața municipiului Zalău.

În fond, organizatorii evenimentului Runners Club, alături de partenerul en titre TenarisSilcotub și Primăria Muncipiului Zalău și-au propus exact acest obiectiv: de a crea un eveniment de masă prin care să se promoveze sportul în comunitate și să se creeze ceea ce deja se practică în vestul Europei – sportul în familie, sportul cotidian.

Legat de potențialul de creștere a mișcării de alergare și a comunității locale de alergători, Paula Todoran sugerează punerea la punct a unui “program sistematic și bine conturat de stimulare a populației adulte de practicare a alergării. De exemplu un start ar fi promovarea pe canalele radio-tv și în presa scrisă locală, secondat de un program de pregătire gradual, pe stadionul din Zalău.”

Un mic sfat din partea atletei olimpice Paula Todoran pentru cei ce doresc să alerge un semimaraton sau un maraton:

“Sfatul meu este de a începe alergarea sub coordonarea unui specialist… sau, dacă preferați individual, este bine să se respecte niște reguli și principii ale metodicii: de la ușor la greu, de la simplu la complex, …. și bineînțeles totul făcut cu plăcere și bucurie!”

——–

Mulțumim frumos Paula pentru inspirație, pentru încurajări și sfaturile utile. Ne mândrim cu tine și sperăm să atragi cât mai multe persoane în acest sport elegant. Ținem pumnii elevilor tăi și celor pe care îi antrenezi. Sperăm să ne vedem cu toții la startul Semimaratonului Zalău TenarisSilcotub și al altor competiții.

#semimaratonZalău #TenarisSilcotub #ziuasportului #ziuaalergarii